In Nederland is er ophef ontstaan over de zogenaamde CoronaMelder-app. Die blijkt in tegenstelling tot wat initieel bij hoog en bij laag werd beweerd, niet ‘privacyproof’ te zijn. Een datalek bij Google zorgt ervoor dat “gegevens van gebruikers gelezen kunnen worden door onbevoegde partijen”, zo luidt het bij de Nederlandse overheid.
CoronaMelder in Nederland 48 uur stilgelegd
Google beweert intussen het lek gedicht te hebben en heeft daarvoor een nieuwe update van het besturingssysteem Android gelanceerd. De Nederlandse overheid heeft de gegevensuitwisseling via de CoronaMelder-app 48 uur stilgelegd, om na te gaan of het datalek inderdaad van de baan is, en om zoveel mogelijk gebruikers de kans te geven om die laatste update te installeren.
Coronalert-app gebruikt zelfde systeem
In dit land gebruiken we met de Coronalert-app hetzelfde systeem, en dus is de problematiek hier evengoed urgent, merkt Kamerlid Christoph D’Haese bezorgd op. “Dit is zeer ernstig. Namens de N-VA roep ik staatssecretaris Michel, bevoegd voor Privacy, op om het voorbeeld van Nederland te volgen en de gegevensuitwisseling via de Coronalert-app 48 uur stil te leggen zodat men zeker is dat er geen persoonlijke gegevens gaan via het lek.”